עבירות תכנון ובנייה הינן עבירות פליליות, שניתן למנוע באמצעות קבלת היתר בנייה מראש. עם זאת, במקרים מסוימים גם אם לא נתקבל היתר והחלו הליכים משפטיים ניתן כיום לפנות לגורם מקצועי כדי לטפל בהשגת היתר בדיעבד*
רבים אינם מודעים לכך שבנייה ללא היתר הינה עבירה פלילית. חריגת בנייה נחשבת בנייה שמתבצעת ללא היתר בנייה כאשר נדרש היתר, או תוך סטייה משנקבע בהיתר. אם קיבלתם צו הריסה עקב בנייה ללא היתר, יש צורך לטפל בנושא ללא דיחוי בעזרת גורם מקצועי, הבקיא בנושא ויודע האם וכיצד ניתן להסדיר את ההיתר בדיעבד, וזאת בתנאי כמובן שהבנייה אינה יוצרת הפרעה לסביבה.
למה להסתבך? קבלת היתר מראש
לפני כל ביצוע של תוספת בנייה, מומלץ מאוד לבדוק באמצעות איש מקצוע – מהנדס או אדריכל העוסק בכך, האם הבנייה המתוכננת מצריכה אישור. לרוב, שינוי פנימי בבית אינו מצריך אישור, ואילו שינוי או תוספת חיצוניים מחייבים היתר בנייה, אך חשוב לזכור כי לכל כלל יש יוצאים מן הכלל…
בעקבות תיקון 101 לחוק התכנון והבניה ("חוק הפרגולות") נכנסו לתוקף שינויים מקיפים בהליכי הרישוי, שמטרתם לזרז ולייעל את התהליך, וכן להקל על ביצוע שינויים בהיקף מצומצם יחסית, בין היתר באמצעות העברת סמכויות מהועדה המחוזית לתכנון ובנייה לוועדה המקומית. כיום, לא כל תוספת בנייה קטנה כגון הוספת מחסן קטן או גגון מחייבת היתר, וקיים מסלול מהיר לאישור שינויים אחרים, כמו סגירת מרפסת, הוספת מעלית, ועוד. לאור זאת, מומלץ לבדוק בטרם התחלת הבניה האם השינוי המתוכנן מחייב היתר, במה כרוכה השגת האישור, ולפעול מול הרשויות באמצעות גורם מקצועי המכיר את התחום לעומק ואת השינויים הרבים שהתחוללו בו לאחר כניסתו של התיקון לחוק לתוקף והמעבר למערכת רישוי מקוונת באמצעותה מוגשות הבקשות.
איך נחלצים מהשלכות בנייה ללא היתר? קבלת היתר בדיעבד
פעמים רבות, בנייה ללא היתר מדווחת לרשות המקומית על ידי שכנים או גורמים אחרים שלהם אינטרס לעשות זאת. במצב שכזה, מוגש לעיתים כתב אישום ואף מוצא צו הריסה. האפשרות להשאיר את המבנה ללא היתר אינה קיימת, ויש לקבל עבורו היתר או להרוס אותו.
כיום, יותר מבעבר, ניתן לעיתים לפעול לקבלת האישור בדיעבד, בלי לעמוד לדין פלילי. זאת, מאחר והמערכת המשפטית מודעת לבעייתיות במצב שבו אנשים נורמטיביים, ללא עבר פלילי, אשר בונים מרפסת קטנה או סוגרים חדר עקב צרכי המשפחה שגדלה, מוגדרים כעבריינים, נשפטים ונענשים בעונשים פליליים. על כן, לאחרונה חלו שינויים הבאים לקראת הבונים ומאפשרים לעיתים קבלת היתר בנייה גם בדיעבד, וללא הליך פלילי.
מהו הסדר מותנה ללא הגשת כתב אישום?
אנשי מקצוע מהפן המשפטי, מעדכנים בפרסומים מקצועיים כי תיקון 66 לחוק סדר הדין הפלילי, הוסיף אפשרות לסגירת תיקים פליליים בהסדר מותנה, ללא הגשת כתב אישום. מטרת התיקון להתאים בין חומרת העבירה ונסיבות ביצועה לבין חומרת התגובה המופעלת. לדבריהם, כאשר נסיבות ביצוע העבירה ונסיבותיו האישיות של מבצעהּ מצדיקים זאת ו/או כאשר מדובר בעבירות קלות ובאדם נורמטיבי ללא עבר פלילי, יוצע לו לסגור את התיק בהסדר מותנה מול רשויות התביעה, ללא הגשת כתב אישום.
נראה כי בהדרגה נפתחת בפני בונים ללא היתר, האפשרות להגיע להסדר מותנה ללא הגשת כתב אישום (או תוך חזרה מהגשתו) מול הרשות המקומית.
לכן, אם הבנייה שביצעתם נחשבת בנייה בהיקף קטן, אשר לא גורמת הפרעה לסביבה, כדאי מאוד לבדוק אם הוחלו המבחנים לפי תיקון 66. במידה שלא, יתכן שניתן לטעון לביטול כתב האישום ואם הוגש כתב אישום, יש לבדוק מול הרשות המקומית אפשרות לחזרה ממנו והסכמה על הסדר מותנה.
הסדר מותנה – שעון מתקתק
הסדר מותנה בעבירות תכנון ובנייה יכלול התחייבות להשגת אישור הבנייה עד למועד מסוים. צו ההריסה יעמוד בתוקף עד למועד המוסכם (לרוב כשנה), ועל הבונה לפעול להשגת האישור עד אז. במידה ופעלתם מול הרשויות, אך האישור עדיין לא התקבל, באפשרותכם לבקש לעיתים להאריך את המועד במספר חודשים נוספים, ולגבות זאת בהוכחות להתנהלות מול הרשות.
חשוב להבין כי כאשר במהלך בנייה קיימת סטייה מהתכנית ונדרש תיקון ההיתר, או כאשר מדובר בבנייה פשוטה כמו הקמת חומה נמוכה, גדר, חניה מקורה או מחסן קטן – קיים סיכוי סביר לסגור את התיק בהסדר מול הרשויות . לכן, מומלץ מאוד להתחיל מיידית בטיפול בנושא בסיוע גורם משולב של ייעוץ משפטי, לצד חברה המתמחה בליווי תהליכי רישוי והיתרי בנייה.
לסיכום, במקרים רבים הדברים בהחלט ברי טיפול, אך אם ניתן כבר צו הריסה מדובר ב"שעון מתקתק" וכדאי להתחיל בהליכים בהקדם.
*אין באמור לעיל כדי להוות ייעוץ משפטי או חוות דעת, או תחליף לייעוץ משפטי אצל עו"ד; כמו כן התוכן דלעיל אינו מתיימר להיות מדויק ו/או מעודכן וזאת בין היתר לאור שינויים שוטפים במידע ואין להסתמך עליו. המסתמך על המידע עושה זאת באחריותו ועל דעת עצמו בלבד. בכל מקרה מומלץ לפנות לקבלת ייעוץ משפטי פרטני מעורך דין.