איך הופכים "בנייה קלה" לקלה באמת?

תוספות בנייה דורשות היתר. כיום מדובר בהליך מהיר יחסית, אשר אין כל סיבה להזניח את הטיפול בו, בעיקר כאשר ניתן להשאיר את הטיפול בנושא לגורם המתמחה בכך

כולנו מתחילים בקטן: זוג צעיר, עם בית לא גדול. עם השנים, הצרכים שלנו כמשפחה משתנים – ילד ראשון, ילד שני, ילד שלישי… לפעמים אחד מבני הזוג זקוק פתאום למשרד, לפעמים ילד שמתבגר צריך פינה נפרדת משלו. לעבור דירה זה סיפור לא פשוט, שכרוך בעלויות רבות. הרגילו אותנו שפתרון יצירתי טמון בחשיבה "מחוץ לקופסא", אבל לפעמים, הפתרון היצירתי נמצא דווקא "בתוך הקופסא" הקיימת וקוראים לו תוספת בנייה. כיום, יש פתרונות בנייה קלה, המתבססים על עץ, PVC, לוחות גבס או ברזל, וכמובן גם פאנלים מודולאריים מאלומיניום.

אז מה כל כך "קל" בבנייה קלה?

אם יש בבית חצר, נישה לא מנוצלת, מרפסת פתוחה או מרפסת גג פתוחה, בתוך זמן קצר יחסית ניתן לבנות חדר או לסגור מרפסת ע"י שימוש בבנייה קלה. כך מרחיבים את שטח המגורים ואף מעלים את ערך הנכס. מדובר בתהליך מהיר שנמשך מספר ימים, שקט ביחס לבנייה קונבנציונלית, והתוספת מספקת בידוד תרמי ואקוסטי מעולה. ומה לגבי העלות? כאשר מדובר בבנייה קלה באמצעות פאנלים מאלומיניום, מדובר בעלות הגיונית ביותר שנעה לרב בין 2000$ ל- 10,000$ (תלוי כמובן בגודל התוספת).

ומה בנוגע לרישיונות והיתרי בנייה?

במרבית המקרים סגירת מרפסת או תוספת חדר דורשים היתר בנייה ויש לבדוק כל מקרה לגופו ברשות המקומית. אך כיום, יותר מתמיד, ניתן בקלות רבה לקבל היתר בנייה, בטח ובטח במידה ועומדים לרשותכם אחוזי בנייה. למעשה, אין הצדקה לחשוף את עצמכם לסיכון הטמון בבניית תוספת ללא רישיון, אשר נחשפת בעקבות הלשנה של שכן כזה או אחר. ניתן כמובן להוציא רישיון בדיעבד, אך בזכות תיקון 101 לחוק התכנון והבניה ("חוק הפרגולות" או "רפורמת הפרגולות"), אין צורך להגיע לכך. באמצעות תהליך לא ארוך אפשר לפנות לגורם מקצועי, לקבל היתר בנייה ולישון בשקט.

מה מאפשר "חוק הפרגולות"?

התיקון שנכנס לתוקף בסוף 2014, מאפשר הקלות למי שרוצה להוסיף לביתו אלמנטים כגון מחסן, פרגולה, גדר, סככת חניה וכד'. במסגרת זו יכול כל אזרח לבנות שורה של מתקנים בשטח הפרטי של ביתו, בכפוף לתנאים כלליים ולהנחיות של הרשות המקומית, מבלי להידרש לקבלת היתר בנייה מראש. על פי התקנות, האזרח מחויב לידע את הרשות המקומית על תוספת הבנייה בתוך 45 יום מרגע התחלת הבנייה, תוך שהוא מצרף אישור מהנדס רלוונטי. כך לדוגמא, כאשר מעוניינים להוסיף פרגולה (מצללה), יש לצרף אישור מהנדס קונסטרוקציה על עיגון המצללה ויציבותה. התיקון לחוק גם קובע הליך מקוצר לרישוי תוספות בנייה, כגון סגירת מרפסת, תוספת ממ"ד ועוד.

מהו הליך הרישוי המקוצר לתוספות בנייה?

לפני כניסת התיקון לתוקף תהליך הוצאת היתר בנייה ארך חודשים ארוכים במקרה הטוב. כיום, ניתן להגיש בקשה מקוונת, הנידונה בהליך מקוצר שאורך שבועות ספורים. במהלך התהליך ייתכן כי הועדה המקומית תבקש להוסיף אישורים, כמו אישור מהנדס על חוזק התוספת, או אישור שכנים. במסגרת ההליך המקוצר רשות הרישוי מחויבת להחזיר תשובה למבקש תוך פרק זמן קצוב. אם לא הוחזרה תשובה, הבקשה נחשבת מאושרת אוטומטית.

לאיזה תוספות מתאים הליך הרישוי המקוצר?

הליך הרישוי המקוצר מתאים לסוגי בניינים, עבודות ושימושים, שמתקיימים בהם שני התנאים הבאים: (1) הם לא עלולים ליצור סיכון או הפרעה של ממש (2) הם לא עלולים ליצור השפעה מהותית על חזות הבניין, על הסביבה ועל אופיין ומאפייניהן. כך למשל נכללות התוספות הבאות בהליך הרישוי המקוצר: הוספת ממ"ד, סגירת מרפסת באמצעות בנייה קלה, הוספת מרפסת זיזית (מרפסת בולטת שלא היתה קיימת קודם) עד 14 מ"ר, תוספת בנייה עד 25 מ"ר – כולל בניה על הגג, הוספת מעלית, סגירת קומת עמודים בבניין, שינוי חיצוני במעטפת (למשל תוספת חלון), ועוד.

תכל'ס: איך אפשר ליהנות מהתיקון לחוק ולהוציא היתר בניה במהירות?

למרות שהמדינה עשתה צעד גדול קדימה וצמצמה משמעותית את משך הזמן הנדרש עד לקבלת ההיתר, עדיין מדובר ב"כאב ראש" לא קטן למי שזה אינו תחום עיסוקו. מאחר וממילא מרבית היתרי הבנייה דורשים חתימת מהנדס לצורך הגשת בקשה (חתימה אשר עלות בצידה), עדיף לפנות לגורם גג אחד מקצועי אשר ירכז עבורכם את הטיפול בנושא, כולל הגשת הבקשה. כך הבנייה הקלה הופכת לקלה באמת…

צרו קשר

שתפו מאמר זה, בחרו את הפלטפורמה שלכם!